Foto: SVT

Hovrätten fryser tillgångarna – Vårdinnovation i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Malmöföretaget Vårdinnovation försattes på torsdagen i konkurs. Företagets digitala verktyg Vårdexpressen infördes på flera skånska vårdcentraler, men projektet avbröts efter misstankar om mutbrott. Misstankarna uppkom efter SVT Nyheter Skåne och Uppdrag Gransknings avslöjande om oegentligheter i samband med upphandlingen.

Fem personer misstänks för grovt mutbrott i samband med att Region Skåne och Västra Götalandsregionen tecknat ett avtal värt en miljard kronor med Vårdinnovation.

Åklagare vid Riksenheten mot korruption väntas snart väcka åtal i den misstänkta muthärvan. Nyligen begärde man att Vårdinnovations tillgångar skulle sättas i kvarstad. Orsaken till detta var en kombination av att bolagets bankkonton snabbt minskade, att en mäklare anlitats för att sälja en fastighet samt att det fanns planer på en försäljning av bolaget.

Fryser 7 miljoner tillgångar

Vårdinnovations advokat tillbakavisade begäran om kvarstad. Enligt advokaten handlar bolagets agerande om att frigöra pengar till att driva verksamheten vidare.

Hovrättens beslut landade dock i att frysa tillgångar motsvarande sju miljoner kronor, för att täcka en kommande företagsbot. Denna kvarstad gör att Vårdinnivation inte kan betala ut löner till sina anställda. Vårdinnovation har därför ansökt om konkurs.

Kontrakt med Dalarna hävs

Vårdinnovation, med säte i Malmö, har ett 20-tal anställda som berörs av konkursen. Även Region Dalarna har tecknat avtal med bolaget om att använda Vårdexpressen. Men enligt regionstyrelsens ordförande, Ulf Berg, kommer Region Dalarna att utnyttja en klausul i avtalet om bolaget går i konkurs och häva kontraktet.

I Klippet lägger våra reportrar fram bevis för brister i upphandlingen av Vårdexpressen för Region Skåne

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här lägger SVT fram bevisen för Region Skåne Foto: Niklas Forshell

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet