”Spring för Kim” heter loppet som går vid Trelleborgs strandkant. Foto: Johan Nilsson/TT

Världen springer för att hedra Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

I dag arrangeras minnesloppet ”Spring för Kim” på flera ställen i världen för att hedra minnet av journalisten Kim Wall. Trelleborg är en av platserna.

På årsdagen av Kim Walls försvinnande knyts löparskor över hela världen för att hedra journalisten som aldrig återvände från sin reportageresa.

”Spring för Kim” heter loppet vid Trelleborgs strandkant som fått spridning världen över och blivit internationella ”Run for Kim”. Alla intäkter går till hennes minnesfond.

Journalisten Kim Wall

Förutom i Trelleborg kommer det även springas i Köpenhamn, Paris, Peking, London, Berlin, New York, Tel Aviv, San Francisco, Peking och Istanbul.

– Människor över hela klotet engagerar sig för att se till att Kims liv och gärning inte glöms bort, samtidigt som man bidrar till den fond som vi startat i Kims namn. Det ger en mening och det är väldigt viktigt för oss, skriver mamma Ingrid Wall till TT.

Bidrar till minnesfonden

I Trelleborg arrangeras loppet i Gislövs läge med start i Nybostrand, i närheten av där Kim Wall växte upp. Tanken är att det ska bli ett årligt minneslopp i Gislövs läge. Starten går klockan 18.00 i kväll och deltagarna väljer själva om de vill springa eller gå fem, tio eller 21 kilometer.

Genom anmälningsavgifter bidrar alla som löper eller promenerar till Kim Walls minnesfond.

Fonden kommer varje år att dela ut ett resestipendium till en ung kvinnlig journalist som arbetar i hennes anda. Hittills har ett stipendium delats ut till en dansk journalist.

Journalisten Kim Wall försvann i Köpenhamn den 10 augusti 2017 när hon begav sig ut för att göra ett reportage med uppfinnaren Peter Madsen i hans hemmabyggda ubåt.

Tio dagar senare hittades hennes kropp i vattnet utanför Köpenhamn och i våras dömdes Peter Madsen till livstids fängelse för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalisten Kim Wall

Mer i ämnet