Birgits månadsavgift höjs med 60 procent, skåningar lider mer än andra av vintermörkret och busschauffören Kadir räddade livet på en liten pojke som slutat andas. Här har du några av våra nyheter den här veckan. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Om du missade de lokala nyheterna i Skåne i veckan får du en ny chans här:  Birgit i Kävlinge får sin månadsavgift höjd med 60 procent, skåningar lider mer än andra av vintermörkret och busschauffören Kadir räddade livet på en liten pojke som slutat andas.

86-åriga Birgit i Kävlinge fick en chock när hon fick beskedet från bostadsrättsföreningen. Hennes månadsavgift kommer att höjas från 4 384 till 7 153 kronor i månaden. En stor höjning för Birgit som har 13 000 kronor i månaden i pension.

– Det blir till att leva ännu snålare, säger hon.

”Blir till att leva ännu snålare”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det blir till att leva ännu snålare, säger Birgit Persson, 86, när hennes månadsavgift höjs med 3000 kronor. Se i klippet hur hon ska få vardagen att gå ihop. Foto: SVT/Otto Johansson

Skåningar lider mer än andra av mörkret

Det är inte bara som du inbillar dig, januarimörkret är en prövning för många. Skåningar lider ofta mer än andra, eftersom vi normalt inte ens har snö som kan bättra på det knappa vinterljuset.

– Vi påverkas på mängder av sätt när det är mörkt. Många får svårt att somna på kvällarna, eftersom vår dygnsrytm störs, säger Thorbjörn Laike, professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet.

Skåningar hårdast drabbade av vintermörker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Januarimörkret är en prövning för många, inte minst för skåningarna. Foto: Hans Larsson/SVT

Kadir räddade livet på en liten pojke

Mitt under färden såg busschauffören Kadir Qaadir i backspegeln att något inte stod rätt till med mamman och hennes fyra barn. Han stannade bussen och sprang fram till barnvagnen där ett av barnen slutat andas, lyfte upp den lilla pojken och rusade in på sjukhuset i Kristianstad.

– Jag såg att pojken inte andades och kollade hans luftvägar så att tungan inte låg bakåt i svalget sen tog jag upp honom mot min axel och började springa mot sjukhuset som låg ett par hundra meter bort, säger Kadir Qaadir.

Busschauffören Kadir räddade livet på en liten pojke

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag sprang till sjukhuset och ropade på hjälp, berättar Kadir Qaadir efter att han sett en liten pojke sluta andas på hans buss. Hör om hur han räddade pojkens liv och mammans hälsning i klippet. Foto: SVT

Tungrots-r på tillbakagång

Skånska ungdomars dialekt har förändrats och det typiska skorrande skånska r:et tycks vara på tillbakagång. Greta Horn forskar vid Göteborgs universitet och hon ser att alltfler unga skåningar pratar med tungspets-r.

Skorrande skånska R-et hotat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skorrande r kan bli ett sällsynt ljud i framtiden. Men Jesper Rönndahl, Farah Abadi och SVT:s Nils Holmqvist håller fanan högt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.