Svag svensk krona ger Sam högre lön, stor polisinsats mot vikingabyn utanför Hässleholm och nu startar rättegången, tre år efter 6-årige pojkens död under en idrottslektion med skolan. Där har du några av våra nyheter under veckan. Foto: SVT

Veckans nyheter i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Om du missade de lokala nyheterna i Skåne i veckan får du en ny chans här: Den svaga svenska kronan ger Sam rejäl löneförhöjning, stor polisinsats vid vikingabyn utanför Hässleholm och nu har rättegången inletts, tre år efter att den sexårige pojken drunknade under en idrottslektion med skolan.

Det är bistra ekonomiska tider. Inflationen och den svaga svenska kronan pressar hushållens ekonomi. Men alla är inte ledsna och bekymrade. För alla som pendlar över sundet så innebär det här klirr i kassan.

Sam Henriksson jobbar i Danmark och för honom har bara valutakursen inneburit en löneökning på 20 procent de senaste åren.

Trots inflation – Öresundspendlarna får mer i plånboken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är fantastiskt bra, säger gränspendlaren Sam Henriksson med jobb i Danmark och bostad i Sverige. Hör hur han tjänar på en svag svensk krona i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Polisen slog till mot Vittfarnas Vikingaby utanför Hässleholm på torsdagsmorgonen. Polisen är mycket förtegen om vad insatsen handlar om. Vikingabyns ägare säger att polisen misstänkte att det fanns automatvapen i byn.

Stor polisinsats i vikingabyn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med vikingabyns ägare Oddvar Lönnerkrantz, efter polisens tillslag. Foto: SVT

Ayman Kadouras syster Maha ville göra ett ingrepp på magen hos en plastikkirurgiklinik i Malmö – men vaknade inte upp efter operationen. Nu vill anhöriga veta vad som hände och om kliniken gjort allt för att rädda hennes liv.

Trebarnsmammam Maha dog efter plastikoperation

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ayman Kadoura vill veta vad som hände under besöket, och om kliniken gjort allt för att rädda systerns liv. Foto: Hans Larsson/SVT

För tre år sedan dog en 6-årig pojke i samband med att hans klass på Tångvallaskolan i Vellinge var och badade på en idrottslektion. I veckan startade rättegången mot dåvarande rektorn och tre lärare som står åtalade för att genom oaktsamhet ha orsakat pojkens död.

På plats i rättssalen fanns pojkens mamma – som väntat länge på en rättegång.

Sexårig pojke drunknade på skoltid – lärare riskerar fängelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophia Djerf, mammans målsägandebiträde, berättar att den avlidne pojkens mamma är lättad över att rättegången kommit igång. Foto: Johan Nilsson/TT och Carolina Svalbacke/SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.