Här är ett urval av nyheter från veckan som gått. Foto: TT

Veckans nyheter i Skåne

Publicerad

Missade du våra nyheter i veckan, får du en ny chans här.

Förra året gjorde Malmö kommun omkring 3 000 kontroller hos restauranger, gatukök, bagerier och livsmedelsaffärer. Ungefär ett av tio ställen hade brister av olika grad. Inspektörerna hittade ingrodd smuts, råttor och spindelnät.

Så såg matsnusket ut på Malmös restauranger

Sverige och Norden är bland de mest restriktiva i världen när det gäller kejsarsnitt. Trots det så förlöses allt fler skånska kvinnor med kejsarsnitt. Orsakerna är flera, men en är att fler känner förlossningsrädsla.

Allt fler skånska kvinnor föder med kejsarsnitt – på grund av rädsla

Bergstaten gav företaget Scandivanadium tillstånd att provborra efter metallen vanadin på Österlen. Redan nu står det klart att berörda markägare kommer att överklaga beslutet med hjälp från LRF.

– Minerallagen är en gammal relik från en tid när kungar behövde järn till sina krig, säger Jan Hultfren som är verksamhetsutvecklare på LRF Skåne.

Provborrningen överklagas

Den barnmorska som åtalats för grovt vållande till kroppsskada dömdes av Kristianstad tingsrätt. Enligt tingsrätten ledde hennes agerande vid förlossningen till att pojken Elliot föddes med hjärnskador.

Elliot fick permanenta hjärnskador – barnmorska döms

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.