Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunstyrelsens ordförande, Johan Bolinder (M), och Kustvinds vd Magnus Jiborn berätta mer om vindkraftsstriden. Foto: SVT

Striden om vindkraft på sydkusten vidare till domstol

Uppdaterad
Publicerad

Positionerna tycks låsta kring företaget Kustvinds planer på en vindkraftspark utanför Skånes sydkust. De berörda kommunerna Skurup och Trelleborg fortsätter säga nej. I höst prövas bägge sidors argument av mark- och miljödomstolen.

Kustvinds plan är att uppföra ett 30-tal vindkraftverk i ett havsområde mellan 8 och 15 kilometer söder om kommunerna Skurups och Trelleborgs kustlinjer.

– Området är ett av de absolut bästa i landet; jättebra vindar och närhet till både nätanslutningar och hamnar. Samtidigt ligger det i en region med ett underskott av el, säger Kustvinds vd Magnus Jiborn.

Utnyttjar sin kommunala vetorätt

Större delen av området ligger i Skurups kommun. Kommunstyrelsens ordförande där, Johan Bolinder (M), är tydlig med att kommunen kommer att fortsätta att utnyttja sin kommunala vetorätt.

– Det finns många skäl att säga nej. Det mest grundläggande är kommuninvånarnas vilja, de vill inte ha vindkraft så pass nära inpå kusten.

”Helt andra förutsättningar”

Han syftar på en tidigare kommunal folkomröstning kring vindkraftens vara eller inte vara, där nejsidan gick segrande ur striden.

– Vi pratar om en folkomröstning för 21 år sedan. Då rådde helt andra förutsättningar, säger Magnus Jiborn.

I Kustvinds egna opinionsmätningar tonar, menar Jiborn, en helt annan bild fram av Skurups- och Trelleborgsbornas syn på vindkraft.

– Enligt våra undersökningar är ungefär två tredjedelar av de tillfrågade positiva till projektet. Endast en fjärdedel är emot.

Hoppas att kommunen ska ändra sig

Det är bland annat mot den bakgrunden företaget gått vidare till mark- och miljödomstolen för att få sin ansökan prövad. Kommunerna är kallade till en första förhandling i september.

– Domstolen kan inte undanröja deras veton, men jag är naiv nog att tro att våra goda argument till sist ska få kommunerna att ändra sig.

Resonemanget verkar inte bita på Johan Bolinder (M).

– Så sent som i höstas hölls ju en ny ”folkomröstning”, i form av allmänna val. Resultat visar tydligt att vi och övriga vindkraftsskeptiker gick framåt starkt i Skurups kommun.

Se mer om vindkraftsstriden i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.