Skotthål rakt igenom en stolpe framför polis på plats på Drottninggatan i Malmö. Sex personer sköts här på öppen gata. Foto: Johan Nilsson/TT

Så kan vittnen till skjutningar få stöd hos kommunen

Publicerad

Efter senaste tidens dödsskjutningar i Malmö har kommunens stödtelefon utökat sina öppettider för personer som känner sig oroliga. Flera vittnen har hört av sig för att få samtalsstöd.

Den 18 juni inträffade ett skottdåd där sex personer sköts på Drottninggatan i närheten av Värnhemstorget i Malmö. Tre av dem dog av sina skador. Vanligtvis har Malmö stads Stödcentrum sin stödtelefon öppen mellan klockan 9-12 under sommaren. Men precis efter de dödsskjutningarna höll de öppet fram till klockan 20.

Dit kan oroliga personer som behöver prata om händelserna, vittnen och anhöriga till någon i kris vända sig.

”Kan behöva gå igenom det man sett”

Personalen ger samtalsstöd, krisbearbetning och rådgivning i hur man kan gå vidare med att bearbeta sina upplevelser och känslor. Men också information om hur man till exempel kan kontakta polis eller socialtjänst.

– För många handlar det om att få prata om det man har upplevt. Har man bevittnat en svår händelse så kan man behöva gå igenom det man har sett, säger Maria Lundkvist som arbetar som socialsekreterare vid Stödcentrum.

Nu är stödtelefonen öppen vardagar till klockan 16, och så kommer det att vara resten av sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet