Statyn vandaliserades samma dag som Zlatan Ibrahimovic gick ut med beskedet att han blir delägare av Hammarby Fotboll. Foto: Mikael Nilsson

Zlatanstatyn vandaliserad – sprejades vit med hatord

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovics staty vid Malmö Stadion har utsatts för vandalism. Statyn har sprejats vit med färg och enligt polisen ska personer på platsen haft med sig bengaler.

De misstänkta dåden sker timmar efter nyheten om att Zlatan blir delägare av Hammarby Fotboll, något som upprört starka känslor i Malmö då vissa anser att Zlatan sviker sin gamla stad och klubb.

SVT har under dagen rapporterat om hur någon satt dit en toalettsits på statyn. Men under kvällen har det skrivits hatord och sprejats vit färg på statyn.

Zlatanstatyn

– Flera personer ska ha vandaliserat statyn och sprejat med färg. Enligt den första rapporten ska personerna haft med sig bengaler. En anmälan om skadegörelse har upprättats, säger Jimmy Modin, presstalesperson hos polisen till SVT Nyheter.

Foto: Mikael Nilsson

”Inte hittat någon misstänkt”

Polisen larmades snabbt till platsen.

– Vi har varit på plats och sökt efter personerna i närområdet, men inte hittat någon misstänkt, säger Jimmy Modin.

Rasistiska och andra hatord har också sprejats på marken.

– Det är brännskador på statyn, man kan se att någon har släckt med en brandsläckare. Men det verkar inte vara några större skador på den, säger SVT:s reporter Mikael Nilsson.

Foto: Mikael Nilsson

Arkiv från 2011: SVT Sports Bernt Lagergren träffade mannen som senare kom att skapa statyn av Zlatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zlatanstatyn

Mer i ämnet