Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT

24 år gammalt mord i Markaryd utreds igen

Publicerad

Polisens kalla fall-grupp i Syd fortsätter att belysa ouppklarade mord. Nu vill de ha hjälp att hitta en lösning på mordet på Bandidospresidenten som sköts ihjäl söder om Markaryd 1995.

Det är 15 nya fall som polisens kalla fall-grupp nu vill få in tips om. Bland dem finns det ouppklarade mordet på den då 33-åriga Bandidospresidenten som den 17 juli 1995 sköts ihjäl när han på motorcykel färdades på E4:an i höjd med Köphult söder om Markaryd. 

Till en början uppfattades händelsen som en olycka men det visade sig att 33-åringen blivit skjuten med flera skott. Mannen var vid tillfället enligt polisen Mc-klubbens Bandidos svenske president. 

Tips har hjälpt utredningarna framåt

För närvarande finns det cirka 130 ouppklarade mord eller dråp som skett i polisregion Syd. Preskriptionstiden för brott, med livstids fängelse i straffskalan, togs bort 2010. Detta innebär att utredningar av mord och dråp som har skett efter 1985 aldrig läggs ner. Därför vill polisen ha hjälp med att få in ny information som kan få utredningarna att gå framåt.

– Vi har under det senaste halvåret publicerat ett antal fall som vi vill ha allmänhetens hjälp med att lösa. Vi har fått in många tips som har gjort att vi har kunnat gå vidare i utredningarna av flera av de ouppklarade mordfallen, säger kalla fall-gruppens chefkommissarie Bo Lundqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.