• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Gunilla Tholanders dotter sköts till döds. Men insamlade medel vill hon nu driva fallet till högsta domstolen. Hör henne berätta varför hon driver fallet och stödet hon får. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

270 000 kronor skänkta till Gunilla efter dödsskjutningen av dottern Jennie

Uppdaterad
Publicerad

Förra året sköts den 24-årige småbarnsmamman Jennie Tholander till döds av sin före detta pojkvän. Både hovrätten och tingsrätten friade pojkvännen för mord. Jennies mamma Gunilla driver nu på egen hand fallet till Högsta domstolen – och organisationer och privatpersoner har skänkt pengar för att hon ska ha råd att fortsätta kampen.

De två rättsinstanserna dömde pojkvännen till grovt vållande till annans död – inte mord. Men Gunilla är helt säker på att skotten mot dotterns huvud inte var en olyckshändelse och vill se ett längre fängelsestraff.

– Fem år för ett skott i pannan, mer än så är min dotter värd, säger Gunilla Tholander.

Tacksam för insamlingar

Efter att ha förlorat i tingsrätten bestämde Gunilla Tholander sig för att överklaga domen till hovrätten. Det var då insamlingarna för att stötta henne startade. Först ut var organisationen Women To Remember som snabbt fick ihop 30 000 kr.

Efter det startade flera insamlingar via sociala medier. Gunilla förlorade även i hovrätten. När hon sedan bestämde sig för att gå vidare för att få ärendet prövat i Högsta domstolen fortsatte insamlingarna. Totalt har Gunilla fått in drygt 270 000 tusen kronor. 

– Jag är tacksam från hela mitt hjärta, jag har inte behövt lägga en enda krona ur egen ficka, säger hon.

Skänker vidare till behövande

Hon har betalat första fakturan till den advokat som nu driver ärendet. Den totala kostnaden hänger samman med hur det går med prövningstillståndet i HD.

– Jag kommer att behöva betala advokaten minst en gång till. Det som blir över, beroende på hur det går, kommer jag att skänka till behövande.

Varför driver du detta vidare trots de små chanser som är?

– Jag tror inte på berättelsen att det var ett våsdaskott. Jag kände den här killen men det lyssnar man inte på i rättssalen,. Det är något fel och jag vill ha till en förändring för andra och jag kommer att kämpa vidare i de här frågorna, även om det inte blir någon prövning i högsta domstolen, säger Gunilla Tholander.

För att få prövningstillstånd krävs att fallet kan bli vägledande för andra rättsinstanser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.