Foto: TT/Arkiv

30-tal anställda smittade av corona – på samma boende

Uppdaterad
Publicerad
Ett äldreboende i Växjö kommun har drabbats hårt av covid-19. Ett 30-tal av medarbetarna och 13 äldre har konstaterats smittade.

Totalt har 45 anställda inom omsorgen i Växjö kommun smittats av coronaviruset – de flesta av dem, ett 30-tal, jobbar eller har jobbat på samma boende. Samtidigt har 13 av de äldre på det boendet smittats, tre har avlidit.

Boendet är det värst drabbade i Kronobergs län, skriver Smålandsposten.

– Vi har en väldigt stor smittspridning på ett boende, säger omsorgsförvaltningens chef Ewa Ekman till SVT.

Kommunen har 18 särskilda boenden och coronaviruset har konstaterats på tre av dem.

Hur kommer det sig att så många har blivit smittade på just det här boendet?

– Vi jobbar väldigt mycket för att den inte ska komma in. Nu pågår ett arbete med att ta reda på varför det har blivit så här och om vi kan lära oss något av det, säger Ewa Ekman.

Har ni sett några brister i rutinerna?

– Min bedömning är att man gör det mesta rätt. Man jobbar med de vårdhygieniska rutinerna, med isolering och skyddsutrustning.

Ewa Ekman nämner några frågor som dykt upp i arbetet, till exempel om papperskorgarna är för små, så personalen får trycka ner innehållet med händerna. Eller om vissa ytor i till exempel matsalen är svåra att torka av.

– Trots att vi har en spridning här ska vi försöka begränsa det. Det är viktigt att fylla på med kunskap och energi så personalen har uthållighet i detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet