”Jag skulle jättegärna se att vi i personalgruppen blev testade”, säger undersköterskan Barbro Martinsson i Torsås. Foto: TT, Kaisa Lappalainen/SVT

Vädjan från coronadrabbade äldreboendet: ”Testa oss!”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att flera äldre har dött på äldreboendet i Torsås får personalen inte testa sig för corona. I dag meddelade regeringen att antalet coronatester ska öka kraftigt – något som undersköterskan Barbro Martinsson efterfrågar.

Flera personer har dött på det coronadrabbade äldreboendet i Torsås där undersköterskan Barbro Martinsson jobbar. Hur sjukdomen kommit in och spridits bland de äldre vet de inte.

– Jag skulle jättegärna se att vi i personalgruppen blev testade, för att se om vi bär på smittan, säger Barbro Martinsson.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Även Torsås kommun har efterfrågat möjligheten att testa vård- och omsorgspersonal med förkylningssymptom, något man kan göra i andra kommuner som också har drabbats av corona, till exempel i Alvesta. Men Region Kalmar säger nej, de gör idag inga tester på omsorgspersonal med symptom.

– Jag skulle också vilja göra det. Men i dagsläget har vi inte kapacitet till det, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare på Region Kronoberg.

Regeringen vill öka testningen

– När alla anställda med symptom behöver stanna hemma skapar det problem i personalförsörjningen, inte minst i äldreomsorgen, sa statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens i dag.

Nu vill regeringen att testkapaciteten ska öka med uppemot 100 000 fler tester i veckan, i hela landet. Den ökade kapaciteten ska göra att fler personer från samhällsviktiga sektorer ska testas.

Varför blir omsorgspersonalen i Kalmar län inte testad idag? I videon kan du se undersköterskan Barbro Martinsson och smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin berätta mer om hur det funkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet