Vid ett omfattande strömavbrott förra året blev Växjöborna påminda om hur snabbt det går innan samhället påverkas. Trots att avbrottet bara varade två timmar fick vårdcentraler stänga och restaurangägaren dela ut sin mat gratis. Och så var det han som behövde få ner sin cykel från femtonde våningen när hissen plötsligt inte fungerade… Foto: TT / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

40 000 utan el – minns du det stora strömavbrottet i Växjö?

Publicerad

Förra hösten utsattes tiotusentals kunder i Kronobergs län för ett omfattande strömavbrott. Orsaken var ett fel på en 130-kilovoltledning mellan Alvesta och Nybro.

Avbrottet påverkade hela Växjö och stora områden i östra Kronoberg. Under drygt två timmar var vårdcentraler, butiker och trafikljus helt nedsläckta.

Under strömavbrottet var SVT ute på stan och tog reda på hur Växjöborna gjorde för att hantera avsaknaden av elektricitet.

– Jag bär ner cykeln från 15:e våningen. Det är minst sagt besvärligt, sa Eóin Ó'Cuinneagáin.

I klippet ovan får du veta mer om strömavbrottet och kan även se några av de situationer som uppstod till följd av det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet