Dödsolyckan skedde i norra delarna av Färjestaden på Öland. Foto: Helmuth Petersson

55-årige bilföraren ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Den 55-årige man som misstänks för grovt vållande till annans död efter dödsolyckan i Färjestaden 21 juli ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning. Syftet är att ta reda på om den misstänkte mannen led av en psykisk störning när brottet begicks.

Mannen i 55-årsåldern som misstänks ha kört på och dödat en mamma och en pojke under 15 år ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, vilket Kvällsposten var först att berätta.

Beslutet fattades av tingsrätten under häktningsförhandlingarna i slutet av juli. Syftet med att genomföra den mindre undersökningen är att ta reda på om den misstänkte lider av en psykisk störning.

Dödsolycka i Färjestaden

– Jag tror själv att han inte gör det, säger åklagare Kjell Janneson.

Undersökningen är viktig

Skulle den mindre rättspsykiatriska undersökningen visa att det finns övertygande bevis för att mannen lider av en psykisk störning kan tingsrätten bestämma att gå vidare med en fördjupad rättspsykiatrisk undersökning.

Eftersom brottet som mannen misstänks för – grovt vållande till annans död – ger fängelse i normala fall är den rättspsykiatriska undersökningen av stor betydelse. Om den fördjupade undersökningen visar att mannen lider av en psykisk störning så ska mannen inte dömas till fängelse – även om tingsrätten finner mannen skyldig till brottet, enligt Kjell Janneson.

Minnesförlust är orsaken

Kjell Janneson tror att mannen kommer att genomgå undersökningen efter att åtal har väckts och datum för huvudförhandling har spikats. Orsaken till att 55-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning har att göra med mannens påstådda minnesförlust.

– Mannen uppgav att han inte mindes någonting. Det finns också andra saker som ligger bakom beslutet, som jag inte kan gå in på av sekretesskäl, säger Kjell Janneson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet