Två personer omkom när en familj på cykel blev påkörda i Färjestaden på onsdagen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Ovanlig bilmodell försvårar utredningen av dödsolyckan på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Nästa steg i utredningen av dödsolyckan på Öland, där två personer i samma familj omkom, är att ta reda på hur fort bilen körde vid kollisionen. Men att plocka fram information ur bilens dator har visat sig svårare än vad utredarna trodde.

Det var under onsdagseftermiddagen den 22 juli som fyra cyklister blev påkörda i Färjestaden, en pojke under 15 år och en kvinna i 45-årsåldern omkom. Strax innan var föraren också nära att köra på flera andra personer.

Boxarna med bilens kördata ska analyseras – men i nuläget vet inte utredarna vem man ska vända sig till. Och innan dess kommer man inte vidare med den tekniska utredningen.

– Vi håller på och utreder var de ska skickas, om de ska gå till generalagenten eller till tillverkaren, säger åklagaren Kjell Janneson.

Ovanlig bil

Kruxet, enligt Kjell Janneson, är att det inte är en helt vanlig bil.

– Det är en lite ovanlig bil, den är amerikansk men tillverkad i Europa. Det handlar inte om en vanlig Volvo, säger åklagare Kjell Jannesson.

Han tror att det kan ta tid att få svar på hur fort bilen körde när dödsolyckan skedde.

– Vi kommer inte få svar på en månad i alla fall.

Minns inte olyckan

Under tiden fortsätter utredningen. Den 55-årige mannen som misstänkts har orsakat olyckan har förhörts igen. Kjell Janneson vill inte gå in på exakt vad som kommit fram i förhöret men mannen vidhåller att han inte minns något från själva olyckan.

Han är fortsatt misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död i två fall, grovt vållande av kroppsskada och framkallande av fara för annan i fem fall.

Flera vittnesförhör har också hållits.

Sammanlagt sex målsägande

Alla som var nära att råka illa ut under olycksdagen har nu fått ett målsägarbiträde, sammanlagt handlar det om sex personer.

Kjell Janneson kan inte svara på i dagsläget när det kan bli aktuellt att väcka åtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Kjell Jannesson vill läsa av olycksbilens data för att se hur snabbt det gick vid olyckstillfället. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet