Hör Kjell Jannesson om hur utredningen kan försvåras efter söndagens häktningsförhandling. Foto: Helmuth Petersson/Ellen Jöhnsson/SVT

55-årige bilföraren släpps på fri fot efter dödsolyckan på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagsförmiddagen hölls häktningsförhandling kring den man som sedan i torsdags suttit anhållen för dödsolyckan i Färjestaden. Rätten anser inte att det finns grunder att häkta mannen och han släpps därför på fri fot.

Det var i tisdags som olyckan inträffade i ett stugområde i Färjestaden på Öland. En familj hemmahörande i Skåne kom cyklandes längs med vägen när föraren körde in i dem. En mamma och hennes son omkom, medan pappan och den andra sonen skadades.

Den 55-årige bilföraren har suttit anhållen sedan i torsdags, bland annat misstänkt för två fall av grovt vållande till annans död. Mannen förnekar alla brottsmisstankar.

Dödsolycka i Färjestaden

Frisläppt men fortsatt misstänkt

Åklagaren begärde föraren häktad under lördagen men efter häktningsförhandling under söndagsförmiddagen släpps 55-åringen på fri fot.

– Det fanns inte tillräckliga grunder för häktning ansåg tingsrätten men han är fortsatt misstänkt, säger kammaråklagare Kjell Jannesson.

Vad betyder det här för utredningen?

– Utredningen kan ta lite längre tid och lite mer svårigheter men förhoppnings inte i någon större grad.

Åklagaren ville bland annat häkta mannen på grund av risk för fortsatt brottslighet, något som ogillades som häktningsskäl av Kalmar tingsrätt.

– Det var uppgifter från den misstänkta själv som gjorde att jag la till det som grund för häktning. Mer än så vill jag inte gå in på det, säger Kjell Jannesson.

Nära att köra på en till familj

Mannen är av åklagaren även misstänkt för fem fall av framkallande av fara för annan, sedan det blivit känt att han varit nära att köra på ytterligare en familj i samma område strax före olyckan.

Se vad åklagaren hade att säga om utredningen i fredags:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet