18-åringens advokat Rickard Sjöström har begärt lägst ersättning av advokaterna, men unkommer ändå inte åklagarnas kritik.

Advokaterna i Växjömordet kritiseras för höga kostnadsräkningar

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna menar att advokaterna som företrätt de misstänkta för mordet i Växjö har begärt ersättning för för många timmar. Det här framgår av dokument som Smålandsposten var först att rapportera om.

Suzan Stenberg är försvarsadvokat för den 19-åring som enligt åtalet höll i mordvapnet och har varit förordnad redan från dagen efter mordet. Även om hon alltså har arbetat med fallet under lång tid så menar åklagarna att hon totalt sett begärt ersättning för alldeles för många timmar. Men de slår särskilt ner på att hon uppgett att hon jobbat 80 timmar från det att åtalet kom för att förbereda sig för huvudförhandlingen. Särskilt inte som att 18-åringens advokat begär ersättning för mindre än hälften, 30 timmar, under samma tidsperiod.

Men totalt sett har även Rickard Sjöström som företrätt 18-åringen, begärt för hög ersättning i målet, menar åklagarna.

”Nedlagd tid enligt ovan framstår, trots utredningens storlek, som alltför omfattande.” skriver de bland annat i sitt yttrande.

Suzan Stenberg har dessutom bott på hotell för nästan 22 000 kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som Rickard Sjöströms hotell har kostat.

En annan detalj är hennes parkeringskostnader på drygt 1500 kronor, vilket kan jämföras med att Sjöström parkerat för drygt 300 kronor.

Jobbat 24 timmar om dygnet

Åklagarna slår även ner på ersättningen som målsägandebiträdet begärt.

Metin Ataseven, som företräder den mördade mannens fru, har begärt totalt 661 000 kronor i ersättning. Enbart att gå igenom förundersökningen har enligt hans kostnadsredovisning tagit 280 timmar i anspråk. Men åklagarna har räknat ut att det innebär att han i så fall arbetat 24 timmar om dygnet sedan han fick utredningen i sin hand den 29 april.

”...det är inte skäligt att lägga ned påstådd tid, för det fall tingsrättens skulle godta riktigheten” , skriver åklagarna bland annat i det yttrande som de erbjuds göra efter att advokaterna lämnat in sina anspråk.

Hur Växjö tingsrätt bedömer advokaternas ersättningsanspråk avslöjas i samband med att domen i målet meddelas 3 juni.

KLIPP: Mordet i Växjö – detta har hänt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen hittades skjuten till döds på en cykelväg i bostadsområde i Växjö. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Växjö

Mer i ämnet