Polisen samlar in teknisk bevisning vid den misstänkta mordplatsen i stadsdelen Araby i Växjö september 2021. Foto: Carl Carlert

Mordmisstänkt för dödsskjutningen i Växjö släppt från häktet

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 18 och 19 år gamla, misstänks för mordet på Bokelundsvägen i Växjö. Men nu har 18-åringen släppts på fri fot efter beslut av tingsrätten, rapporterar Smålandsposten.

18-åringens advokat Rickard Sjöström har tidigare berättat för SVT Nyheter Småland att hans klient nekar till anklagelserna.

– Han förnekar dem, han har inte varit på plats vid brottstillfället, berättade Rickard Sjöström den 17 maj.

Växjö tingsrätt konstaterar nu att det inte längre finns tillräckliga skäl för att fortsätta hålla honom häktad, enligt SMP.

18-åringen har suttit häktad i åtta och en halv månad. Under rättegången, som hölls i säkerhetssalen på Attunda tingsrätt i Sollentuna, gav två vittnen alibi till 18-åringen för mordtillfället– något de inte tidigare sagt i polisförhör.

Kan indikera friande dom

Det var i september ifjol som en 28-årig man sköts ihjäl på en cykelväg i Bokelundsvägen. Enligt åklagaren var det den andra åtalade, 19-åringen,som höll i mordvapnet och har yrkat att han ska dömas till 14 års fängelse.

Åklagaren menar däremot att 18-åringen var på plats och deltog i mordet och har även där yrkat på fängelse, men inte preciserat hur länge. Att 18-åringens häktning hävts kan indikera att han kommer frias eller dömas till lindrigare straff än fängelse.

Då kommer domen

För 19-åringen har tingsrätten inte tagit något nytt beslut i häktningsfrågan.

Dom i det uppmärksammade målet meddelas av Växjö tingsrätt den 3 juni.

SE MER: Dödsskjutning i Växjö – detta har hänt:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen hittades skjuten till döds på en cykelväg i bostadsområde i Växjö. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Växjö

Mer i ämnet