Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerheten kommer att vara extra hög när rättegången efter mordet på Ängöleden i mars inleds i Kalmar tingsrätt på måndag, berättar kammaråklagare Kjell Jannesson. Foto: SVT / Polisen

Hög säkerhet vid rättegången efter Ängömordet

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten kommer att vara extra hög när rättegången efter mordet på Ängöleden i mars inleds i Kalmar tingsrätt på måndag. 

– Det kommer att vara en betydligt utökad säkerhet, säger kammaråklagare Kjell Jannesson.

Trots att rättegång nu inleds rörande ett av de mord som ägde rum i Kalmar under förra året, och personer häktats och anhållits för flera av skjutningarna, finns det fortfarande en hotbild kvar som påverkar säkerheten vid rättegången som inleds på måndag.  

– Det har ju varit skjutningar efter de här skjutningarna också och ytterligare skjutningar mot fastigheter och lägenheter här i Kalmar. Så hotbilden som fanns under våren finns fortfarande kvar, säger kammaråklagare Kjell Jannesson. 

Skjutningar i Kalmar

Inga åhörare i rättssalen 

Exakt vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits i Kalmar tingsrätt, varken kan eller vill Kjell Jannesson berätta om. 

– Men det innebär bland annat att det inte kommer att finna några åhörare i själva rättssalen, de kommer istället att få sitta i ett annat rum. Risken finns ju att det finns någon som kan komma att vilja göra något mot den som är åtalad, eller den som anstiftat mordet den 11 februari. 

“Kommer att vara extra försiktiga” 

Som åklagare då, känns det extra läskigt när det handlar om den här typen av brott? 

– Självklart kommer jag och den kollega jag har med mig att vara extra försiktiga i samband med det här, säger Kjell Jannesson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var skjutningarna i Kalmar ägt rum i klippet. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet