Aktivisten: ”Jag är jättestolt”

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisten Emma Eineskog är lättad över att det inte blev fängelsestraff, men hävdar fortfarande att de handlade i nödvärn.

Emma Eineskog är en av aktivisterna som tog sig in på OKG:s område förra våren. Hon har, liksom samtliga åtalade, hela tiden menat att kärnkraften är så riskfylld att det motiverar deras aktion.

– När vi vet om riskerna så måste vi agera. Därför hävdar vi nödvärn, säger hon.

Greenpeaceaktion på OKG

Det är bara några timmar efter att domen kommit när SVT träffar Emma Eineskog i Göteborg. Hon är märkbart lättad över att Kalmar tingsrätt inte bedömde intrånget som grovt, något som innebär att påföljden stannar vid dagsböter. Och även om hon hoppades på en friande dom så är hon inte förvånad.

– Domen går ganska mycket i linje med hur domarna sett ut vid liknande tillfällen, säger hon.

Ångrar sig inte

Trots att domen innebär att Emma Eineskog nu för första gången förekommer i straffregistret ångrar hon inte att hon deltog i aktionen.

– Absolut inte. Jag är jättestolt och jättenöjd över att ha varit med och faktiskt försökt att bidra till att vi förändrar energisystemet vi har till ett mer förnyelsebart.

Sedan rättegången genomfördes har ägaren Eon fattat beslut om att såväl O1 som O2 ska stängas. Emma Eineskog vill inte direkt säga att beslutet skulle vara påverkat av Greenpeace aktion, men hon hävdar ändå att det visar att de hade rätt.

– Det visar att det vi pratat om hela tiden, med riskerna och föråldringen, är sant. Det är inte värt det, det finns andra sätt att ge oss energi i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeaceaktion på OKG

Mer i ämnet