Foto: Adam Ihse/TT/Greenpeace

Greenpeaceaktivister dömdes för intrång

Publicerad

Det blev dagsböter de nitton Greenpeace-aktivisterna som deltog i aktionen mot kärnkraftverket i Oskarshamn.

Kalmar tingsrätt dömer samtliga åtalade till dagsböter för olaga intrång. Rätten betraktar inte brottet som grovt, till skillnad från vad åklagare Magnus Ling yrkat på.

Däremot anser rätten bötesstraffen ska ligga i den högre delen av skalan, eftersom intrånget skapade så stora olägenheter och att det rör sig om ett skyddsobjekt.

Kommer att överklagas

Aktivisternas ombud Jan Palmblad är nöjd med Kalmar tingsrätts bedömning av brottet, även om han helst hade sett en helt friande dom.

– Vi vann loppet, men slog inte världsrekord, säger han när SVT Nyheter Småland får tag på honom strax efter att domen offentliggjorts.

Han kommer nu att överklaga att en del av aktivisterna ålagts återbetalningsskyldighet för sina försvarare. Enligt Jan Palmblad utsåg tingsrätten försvarare till en del av de åtalade, trots att de inte ville.

– Jag var beredd att representera alla, det är helt onödiga kostnader, menar han.

Tog sig upp på reaktortak

Intrånget skedde 5 mars förra året. Aktivisterna från Greenpeace tog sig in på kärnkraftverkets område, klättrade upp på taket till reaktorn Oskarshamn 2 (O2) och vecklade ut en banderoll på dess fasad.

Polisen grep 24 personer i samband med aktionen. 19 av dem har stått åtalade i rättegången i Kalmar tingsrätt.

Nöjda med beskedet

– Ett olaga intrång på ett skyddsobjekt uppfattar vi vara ett omfattande brott, så vi är glada att domstolen fattat det här beslutet, säger OKG:s vd Johan Svenningsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Greenpeaceaktion på OKG

Mer i ämnet