I dag kommer domen mot Greenpeace-aktivisterna

Uppdaterad
Publicerad

En marsmorgon i fjol klättrade ett tjugotal Greenpeaceaktivister över staketet vid Oskarshamns kärnkraftverk och tog sig upp på ett reaktortak. I dag kommer tingsrättsdomen mot de 19 personer som har åtalats misstänkta för olaga intrång.

Åklagaren Magnus Ling har yrkat på villkorlig dom och böter för en ”välorganiserad och välplanerad aktion”.

– 2 000 arbetstagare har inte kunnat komma till jobben den dagen. Det har kostat mellan 20 och 25 miljoner kronor för företaget, sade han till TT när rättegången vid Kalmar tingsrätt avslutades i oktober.

Greenpeaceaktion på OKG

Miljöaktivisterna menar att intrånget skedde av nödvärn för att visa dels på undermålig säkerhet runt kärnkraftverket, dels på att gamla reaktorer lett till stora tekniska problem.

– Vi menar att det gör intrånget berättigat i och med att det föreligger en ökad risk för verksamheten vid Oskarshamn, sade Jan Palmblad, juridiskt ombud på Greenpeace.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeaceaktion på OKG

Mer i ämnet