Aktivisterna hängde bland annat upp den här banderollen på reaktorväggen.

Aktivister åtalas efter aktion mot kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Nitton personer åtalas för olaga intrång efter en Greenpeace-aktion mot Oskarshamns kärnkraftverk i mars 2014.

Gruppen av aktivister tog sig förbi flera staket och klättrade upp på taket till reaktor 2. Där vecklade de ut en banderoll utformad som ett orange pensionsbesked. Deras budskap var att tekniken på OKG var föråldrad och behövde pensioneras.

24 aktivister kunde senare gripas på platsen. Nu åtalas alltså 19 av dem.

Greenpeaceaktion på OKG

Nekar till brott

De åtalade har varit fåordiga kring händelsen under utredningen. De flesta vill inte ge några kommentarer, medan andra medger händelseförloppet men nekar till brott.

Åklagaren Magnus Ling bedömer brottet som grovt.

– Det gör jag med stöd att intrånget har kostat mycket för företaget och att kärnkraftverket är ett skyddsobjekt. Det kan bli fängelse i upp till två år, men om personerna inte har begått något brott tidigare kan jag yrka på villkorlig dom och dagsböter. Det får jag ta ställning till senare, säger Magnus Ling.

Kostade miljonbelopp

OKG har tidigare uppgett att intrånget kostade företaget mellan 25 och 30 miljoner kronor, eftersom att deras personal inte kunde utföra sitt jobb under ett dygns tid. Dessutom ska de ha tvingats betala för extra bevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeaceaktion på OKG

Mer i ämnet