En ny utredning kring Ljungby lasarett som akutsjukhus presenterades för politikerna på tisdagen. Foto: SVT

Akutvård i Ljungby kan upphöra – utredning klar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en tjänstemannautredning kring Ljungby lasarett föreslås akutvården vid sjukhuset att upphöra. Istället ska den verksamheten bedrivas enbart i Växjö.

Detta skulle enligt utredningen innebära en högre patientsäkerhet, en bättre arbetsmiljö och skulle bli mer ekonomiskt hållbart, menar regionen.

Svårt att bemanna på två sjukhus

Sjukhusledningen ser stora svårigheter att bemanna för både akut och planerad vård vid två sjukhus i framtiden, framför allt eftersom hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjningen. Patientsäkerhet och tillgänglighet bedöms påverkas negativt för regionens invånare, skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

”Undersöka alla möjligheter”

– Rapporten är gedigen, och visar att utmaningen är svår. Vi i den politiska majoriteten är dock eniga om att undersöka alla möjligheter att behålla två akutsjukhus i Kronoberg. Vi går nu vidare med fler utredningar och analyser av olika tänkbara lösningar, säger Henrietta Modig Serrate (S), ordförande i regionstyrelsen.

– Bland annat vill vi utreda alternativa lösningar för att organisera akutflödet, för att kunna bibehålla en så hög tillgång till akutsjukvård som möjligt på Ljungby lasarett – utan att riskera tillgängligheten till den planerade vården, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kompletterande utredningar ska undersöka fler tänkbara lösningar – till exempel att omorganisera akutflödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.