Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ålem energi är ett kommunbolag till Mönsterås kommun. Foto: SVT/Anders Wiklund/TT

Fem av sju publika laddstolpar rivs i Mönsterås

Uppdaterad
Publicerad

Det höga elpriset har nu fått Mönsterås kommunbolag att montera ner sina laddstolpar.

I flera år har det varit kostnadsfritt att ladda bilen genom någon av kommunenbolaget Ålem energis fem laddstolpar. Men nu är det slut med gratis-laddandet. Styrelseordföranden på energibolaget Ålem energi, Håkan Sjöborg (C), hoppas istället på att locka andra aktörer till Mönsterås kommun.

– Vi kan inte ha gratis el och samtidigt invitera nya företag att etablera sig, säger Håkan Sjöborg (C).

Elpriset som under året har rusat iväg till aldrig skådade nivåer är den främsta anledningen till nedmonteringen.

– I år har det kostat oss 90 000 kronor i rena el-kostnader och vi har inga intäkter för de här kostnaderna, säger Johanna Stensson, VD på Ålem energi.

Fem av sju laddstolpar försvinner

I kommunen fanns innan beslutet totalt sju offentliga laddstolpar. Kvar kommer kommunen att tillhandahålla två laddstolpar utanför kommunhuset, som båda har en befintlig betallösning på plats.

En anledning till att inga andra aktörer har sökt sig till marknaden i Mönsterås är enligt Håkan Sjöborg (C) att den kostnadsfria laddningen har konkurrerat ut andra.

– Allt som är gratis är väl gott, säger Johanna Stensson.

För dyrt att ta betalt

Ett alternativ till nedmonteringen hade varit att byta ut eller modifiera de nuvarande laddstolparna med en betallösning. Men efter att saken utreddes av kommunbolaget kom man fram till att det blev för dyrt.

– Vårt lilla bolag har inte de musklerna, varken pengamässigt eller bemanningsmässigt, säger styrelseordföranden Håkan Sjöborg (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.