Lars Rosander (C) kommunalråd i Hultsfred är besviken över att inte få full ersättning för flyktingmottagandet. Foto: Hultsfreds kommun

”Alldeles för lite – staten borde ersätta oss fullt ut”

Publicerad

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred, menar att de 3,3 miljoner som kommunen får i extra pengar för att ha tagit emot många nyanlända är alldeles för lite.

De pengar regeringen nu anslår i sin budget för nästa år täcker inte på långa vägar de verkliga kostnaderna, menar Lars Rosander (C):

– Vi ställer upp och gör allt vi kan. Då borde staten också ersätta oss fullt ut.

I den budget som regeringen presenterade idag står klart att åtta kommuner i Kronoberg och Kalmar får mellan 1,5 och 3,3 miljoner extra för att ha tagit emot många nyanlända i förhållande till sin folkmängd. Emmaboda minst med 1,5 miljoner, Hultsfred från mest med 3,3 miljoner.

20 miljoner hade varit rimligt

Enligt Lars Rosander (C) hade 20 miljoner varit ett mer rimligt belopp jämfört med de verkliga kostnaderna för framför allt barnomsorg och skola. Även sfi-utbildningarna är en stor utgiftspost.

– Vi har byggt upp en stor organisation för mottagandet, säger han, och när många nyanlända fått uppehållstillstånd har också Migrationsverket slutat stå för vissa kostnader. Till exempel har vi nu kostnader för skolmoduler på tio miljoner som vi tvingats ta över från Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hultsfred

Mer i ämnet