Alliansen i Växjö kommer inte låta Kronobergs slottsruin förfalla, det skriver de i ett pressmedelande. Foto: Privat

Alliansen i Växjö satsar 10 miljoner på slottsruinen – om staten ger garantier

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Växjö vill inte låta Kronobergs slottsruin förfalla, det skriver de i ett pressmedelande. Därför lovar de nu att satsa 10 miljoner kronor för att påbörja räddningen av den – förutsättningsvist att staten garanterar underhållet i framtiden.

Förfallet av den gamla slottsruinen har pågått länge. Nu har det gått så långt att ruinen blivit farlig. Efter sommaren stängs Kronobergs slottsruin på obestämd tid eftersom det saknas pengar till upprustning, vilket SVT berättat om tidigare.

Beskedet har fått lokala politiker att rasa, och nu skriver alliansen i Växjö i ett pressmedelande att de vill rädda det gamla landmärket.

”Säkerställa öppethållandet”

Undertecknat Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C), Jon Malmqvist (KD) och Gunnar Nordmark (L), skriver de:

”Trots att det inte är vårt ansvar lovar vi att satsa 10 miljoner kronor av innevarande års överskott för att påbörja räddningen av Kronobergs slottsruin under förutsättning att staten tar sitt fulla ansvar för att säkerställa öppethållandet för invånare och besökare även i framtiden.”

Utmanar regeringen

Vidare i pressmeddelandet skriver de att de därför avser att tillskriva och utmana regeringen att tilldela Statens fastighetsverk medel så att myndigheten kan ta sitt underhållsansvar.

Det skulle behövas minst 40 miljoner kronor för att återställa och säkra Kronobergs slottsruin, enligt ägaren Statens fastighetsverk (SFV). Det är pengar som myndigheten bedömt att de inte har råd att lägga på slottsruinens bevarande.

ARKIV: Växjöpolitiker rasar mot orättvisan: ”Stockholms slott slukar enorma summor”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart stängs porten till Kronobergs slottsruin. Det får Gunnar Nordmark (L) att rikta skarp kritik mot regeringen, som enligt honom inte gett fastighetsägaren SFV tillräckligt med pengar för underhåll. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer