Stelbent byråkrati kring bland annat upphandling gör att svensk sjukvård går miste om skyddsutrusning, menar kritiker. Foto: Mikael Fritzon, TT arkiv

Allmän smittspridning befaras även i Kalmar kommun

Uppdaterad
Publicerad
I flera bekräftade covid-19 fall har inte smittkällan kunnat spåras. Därför tror nu smittskyddsläkaren i Kalmar län att det finns en allmän samhällsspridning av coronaviruset även i Kalmar kommun.

Förra veckan gick Region Kalmar län ut och varnade för att det finns en allmän smittspridning av corona-viruset i Torsås kommun. Nu sker samma sak i Kalmar kommun. I de flesta fall har smittan kunnat spåras till personer som varit i riskområden eller personer som träffats vid större sammankomster. Men nu finns fall där smittkällan är oklar.

– Det finns fall där vi inte kan hitta någon källa. Det ger oss skäl att misstänka samhällsspridning, säger smittskydsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Patienter i Västervik

Region Kalmar län har den senaste veckan märkt av en ökad belastning av covid 19-patienter och där har Västerviks sjukhus tagit emot sina första patienter på avdelningen som förberetts.

Under fredagsförmiddagen hade 46 personer konstaterats smittade genom provtagning i Kalmar län, 23 låg inlagda på sjukhus varav 4 vårdas på intensivvårdsavdelning. Tre personer har avlidit i Kalmar län.

I Kronobergs län har 47 personer konstaterats smittade, varav 5 vårdas på sjukhus, uppger Region Kronoberg på sin webbsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet