Västerviks sjukhus ställer om för att ta emot coronapatienter. Foto: SVT

Västerviks sjukhus ställer om för coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmet om samhällsspridning av coronavirus och det första bekräftade dödsfallet i Kalmar län, ställer Västerviks sjukhus nu om för att ta emot coronapatienter.

På torsdagen larmade sjukvården i Kalmar län om att en samhällsspridning konstaterats i Torsås kommun.

– Nu går vi in i nästa fas. Nu är det här, sa smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till SVT.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

På fredagen konstaterades det första dödsfallet i länet. Med en ökad spridning i samhället ställer nu sjukvården i länet om för att kunna ta emot ett ökat antal insjuknade i covid-19.

Från måndag ställs all icke nödvändig kirurgi in vid Västerviks sjukhus. Samma sak gäller för icke nödvändig mottagnings- och skopiverksamhet i Västervik, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Beslutet är taget av regionens högsta politiska ledning, och innebär att Västerviks sjukhus börjar ställa om för att kunna ta emot covid-19-patienter. Hittills är det enbart infektionskliniken i Kalmar som vårdat dessa patienter.

Fler vårdplatser

Till en början handlar det om åtta vårdplatser, som kan utökas till 20. Det finns sedan tidigare också planer för utökning av antalet IVA-platser vid sjukhuset.

– Det är nödvändiga åtgärder för att vara beredda på en ökning av antalet sjuka de kommande veckorna, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist i pressmeddelandet.

Akutverksamhet, cancervård och cancerrelaterad verksamhet ska fortsätta som vanligt i Västervik liksom stora delar av den dagkirurgiska verksamheten.

Precis som vid länssjukhuset i Kalmar finns ett bedömningstält utanför sjukhuset för att sortera patienter med och utan luftvägssymtom för att undvika smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet