Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Kvinnojouren vädjar om stöd i coronatider – sval respons från kommuner

Publicerad

I mars ökade antalet anmälningar om kvinnor som blev misshandlade av sina partners med 56 procent i polisregion Syd, där bland annat Kronoberg och Kalmar län ingår.

Tidigare i veckan släppte brottsförebyggande rådet, BRÅ, sin brottsstatistik för mars månad. Antalet anmälda brott i Sverige har minskat med fyra procent, men våldet i nära relation har ökat. Precis som kvinnojourerna befarat.

För två veckor sedan bad kvinnojouren i Kalmar kommunerna i sitt område om större ekonomiskt stöd för att klara av det ökade trycket av kvinnor och barn som behöver hjälp.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi behöver bli fler i personalen. Vi har en fantastisk volontärorganisation som stöttar upp, men som en samhällsfunktion kan man inte bära organisationen på bara volontärinsatser. Det är inte rimligt, säger Pernilla på kvinnojouren i Kalmar.

Bara Kalmar kommun som svarat

Kvinnojourens främsta upptagningsområde är södra Kalmar län, och av de sju kommuner som blivit kontaktade har bara Kalmar kommun visat intresse för att stötta kvinnojouren extra mycket under coronakrisen. Från de övriga kommunerna har man fortfarande inte fått någon reaktion.

– Vi skulle kunna göra så mycket mer med bara ett litet ekonomiskt tillskott, eftersom för varje krona man ger till oss så får man hela volontärskapet på köpet, säger Pernilla.

– Man är inte fredad, oavsett vilket bostadsområde man bor i och vilket arbete man har. Vi har både lärare, politiker och vårdpersonal som kommer till oss på stödsamtal. Det drabbar hela samhället och det är vanligt med våld i nära relation helt klart. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet