Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomarna ska köra runt i stora delar av Älmhults kommun, men inte ytterområdena, enligt enhetschefen Robin Mårtensson. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Älmhult anställer epa-ungdomar till hemtjänsten i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults kommun tar till ett nytt grepp för att lösa bemanningen i hemtjänsten i sommar. I en platsannons söker de efter ungdomar med körkort för A-traktor, något som P4 Kronoberg rapporterat om.

Ungdomar med tillgång till en A-traktor kan i sommar få betalt för att utföra uppdrag åt personer med behov av hemtjänst i Älmhults kommun. Det är ett välbeprövat knep som testats i bland annat Vilhelmina och Tidaholm.

Tanken är ungdomarna ska köra från hus till hus och hjälpa de äldre med att handla, städa eller tvätta. Hittills har drygt 40 ansökningar kommit in.

– Det här kan både hjälpa äldreomsorgen i Älmhult, men den stora vinsten är att vi får ut ungdomar i jobb, säger enhetschefen Robin Mårtensson.

Borgholm slopade epa-jobb i vården

Det kan vara en utmaning för kommunerna att lösa sommarschemat i vården utan att det får konsekvenser för den ordinarie personalen. Borgholms kommun utredde hösten 2023 möjligheten att anställa epa-ungdomar till hemtjänsten, men bestämde sig för att inte gå vidare med idén.

– Vi har inte resurser att ge ungdomarna handledare just nu. Men kul att Älmhult kunde fixa det i alla fall, säger Joel Schäfer (S) socialnämndens ordförande i Borgholms kommun.

Alla får handledare

Enligt Robin Mårtensson, enhetschef för hemtjänsten i Älmhult, kommer alla ungdomar som anställs att få en egen handledare.

– De kommer få en ordentlig bredvidgång. Och de kommer inte heller vara hos brukarna med den svåraste problematiken, säger Robin Mårtensson.

16-åriga Tilda Gunnarsson delar sin A-traktor med pojkvännen. Hon har redan sökt jobbet i Älmhult. Hör henne berätta varför i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror ungdomar kan få intresse av att jobba i vården nu”, säger 16-åriga Tilda Gunnarsson som hoppas på att få göra uppdrag åt hemtjänsten med A-traktorn. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.