Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolsköterskorna Kerstin Sandin och Jenny Jonsson som förbereder pfizers vaccin som 12-åringarna ska vaccineras med. Foto: SVT/Clary Kroon

Alvesta kommun först ut – idag startade vaccineringen av 12-åringar

Publicerad

Under fredagen började tolvåringar på Prästängsskolan i Alvesta att vaccineras mot covid-19. Kommunen är först ut att vaccineras på skolor i Kronobergs län.

Vi träffade skolsköterskan Kerstin Sandin på fredagsmorgonen när hon tillsammans med sin kollega Jenny Jonsson förberedde dagens vaccinering. Under dagen ska de hinna vaccinera 25 stycken 12-åringar, vilket innebär att drygt en tredjedel av eleverna på skolan har tackat ja. 

Vaccinerar i kommunal regi 

Anledningen till att de kommit igång så fort med vaccineringen av barn i Alvesta kommun är att de valt att vaccinera i kommunal regi. Genom skolsköterskorna har det gått snabbt att få in samtyckesblanketterna från föräldrarna.

Fredik Wärn, chef på elevhälsan i Alvesta, tror på den hybridlösning som kommunen valt. 

– Kommunen kommer att göra ungefär hälften av vaccineringen själva och ungefär hälften kommer att göras av de upphandlade vaccinationsföretag. Det innebär att vi kommer ge ungefär tvåtusen sprutor, säger han.

Tryggare att vaccinera sig på skolan

Skolsköterskan Kerstin Sandin ser flera fördelar med att de vaccinerar på skolan. Hon tror att många elever upplever det tryggare, och dessutom behöver inte föräldrarna ta ledigt från jobbet för att följa med. Men två tredjedelar av 12-åringarnas har inte fått samtycke från sina föräldrar.

I klippet berättar Kerstin Sandin om frågor som hon har fått från oroliga föräldrar.

Nu är vaccineringen igång med det kommer dröja innan all som vill mellan 12 och 15 år är vaccinerade i kommunen. 

– Vi kommer att komma igång lite bredare i slutet av oktober och de flesta kommer att vaccineras under november, säger Fredik Wärn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet