Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö, och Per Ribacke (S), kommunalråd i Alvesta kommun. Foto: SVT

Kommuner har hamnat på kollisionskurs om bergtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Alvesta är positiv till den planerade bergtäkten i Engaholm och ser att den kan skapa flera arbetstillfällen. I angränsande Växjö är ledningen istället negativ till planerna och vill att den stoppas.

Kommunstyrelsen i Alvesta kom nyligen med ett yttrande om den planerade bergtäkten och de ser stora möjligheter med förslaget. De anser att täktverksamheten kommer att ha en begränsad inverkan på omgivande natur och påverkan på människors hälsa och säkerhet. 

– Övergripande är kommunen positiv till att en näringsverksamhet vill etablera sig i kommunen och det ger arbetstillfällen, säger Per Ribacke (S), kommunalråd i Alvesta kommun.

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Växjös invånare berörs mycket

Närboende till den planerade bergtäkten har samtidigt protesterat mot bland annat bullernivån och trafiksituationen. Enligt beräkningarna skulle omkring 60 lastbilar med bergsmassa om dagen lämna Swerocks anläggning. Omkring 15 av dem skulle passera genom Alvesta, men de flesta skulle köra genom det lilla samhället Gemla i Växjö kommun.

– Jag ser helst att företaget hittar en annan väg för lastbilarna så att de inte går genom Gemla tätort. Jag förstår att Per Ribacke i Alvesta kanske inte bryr sig ett skvatt om det eftersom det inte är hans skattebetalare, deras investeringar eller hans skolbarn som ska passera vägen, säger Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö.

”Borde tas om och göras rätt”

Växjö kommun vill nu stoppa den planerade bergtäkten som planeras i Alvesta kommun eftersom de menar att processen har gått felaktigt till. 

– Vi blev inte inbjudna till det samråd som man är skyldig att ha som företag i en sådan här process. Bergtäkten kommer framför allt få konsekvenser för Växjös invånare och vi har inte fått uttrycka våra synpunkter. Den borde tas om och göras rätt. Därför avvisar vi den, säger Anna Tenje (M).

Men Swerocks vd tillbakavisar kritiken från Växjö kommun.

– Det första samrådet sker alltid med den kommun där vi kommer att bedriva verksamheten. Vi följer de lagar och regelverks som finns, säger Håkan Wifvesson, vd på Swerock.

Växjö borde varit med tidigare

Gustav Montelius hanterar ärendet som miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Kalmar. Han jobbar på Miljöprövningsdelegationen som ska fatta beslut om verksamheten får tillstånd eller ej. Han håller med om att Växjö kommun borde varit med tidigare i processen eftersom verksamheten ligger så nära kommungränsen.

– I och med att det ligger så nära kommungränsen så är de ju berörda, så de borde ha varit med. Vi borde också ha skickat ut till Växjö kommun i kompletteringsrundan. Därför var det bra att de valde att skicka in nu efter kungörelsen, säger Gustav Montelius.

Swerock har nu till den 7 maj på sig att bemöta de yttranden som kommit in, därefter fattar Miljöprövningsdelegationen sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet