Foto: SVT

Pressad barnpsykiatri tvingas utöka sin verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg kan inte längre skicka alla barn som behöver slutenvård till Halland. Nu tvingas ett redan ansträngt BUP i Växjö att utöka sin verksamhet för att erbjuda slutenvård på hemmaplan.

Region Kronoberg har sedan 2012 haft ett avtal med Region Halland där de skickar barn som behöver slutenvård till barn- och ungdomspsykiatrin i Halmstad. Men i somras sades avtalet upp. Detta efter incidenter med barn med utåtagerande beteende. Nu måste BUP i Växjö – som redan brottas med stora problem – erbjuda slutenvård på hemmaplan.

– Det är klart att det är en utmaning men nu har vi fått uppdraget så vi måste lösa det, säger Annika Hull Laine, chef för barn- och kvinnocentrum i Region Kronoberg.

Problemen på BUP i Växjö

Tar hjälp av vuxenpsykiatrin

Magnus Oléni, verksamhetschef vid BUP Halland, förklarar varför de sagt upp avtalet:

– Huvudsakligen rör det sig om fysiskt stora killar med våldsamt utåtagerande beteende. Detta sker någon gång per år och vi har nu vid de tillfällena börjat ta hjälp av vuxenpsykiatrin. Det gör att vi bara kan hantera hallänningar och har därför gjort ett förtydligande för Region Kronoberg att de själva måste ha en plan för den här patientgruppen på hemmaplan, säger Magnus Oléni, verksamhetschef BUP Halland.

I det nya avtalet är det tre patientgrupper som inte inkluderas i samarbetet mellan regionerna: 16- till 18-åringar med ett våldsamt och utåtagerande beteende, akut drogpåverkade patienter och fall där den exakta åldern är oklar.

– Nu är det som det är och vi måste hantera situationen på bästa sätt, säger Annika Hull Laine.

Var det en omöjlighet att få till ett fortsatt samarbete med Halland rörande de här patientgrupperna?

–  Ja, så var det.

Ansträngt läge på BUP

Barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten i Kronoberg är redan i ett ansträngt läge med dubbelt så många barn som skickas till kliniken samtidigt som personalen mår dåligt och verksamheten går på knäna sedan verksamhetschefen tvingades sluta i slutet av november. I början av året fick kliniken kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för orimligt långa vårdköer.

Behovet av fler fördjupande utredningar ökar och det är svårt att hitta personal inom flera yrkesgrupper. Mitt i detta tvingas kliniken nu utöka sin verksamhet med en ny avdelning som erbjuder en resurskrävande slutenvård. Det rör sig om en till två vårdplatser som ska vara tillgängliga dygnet runt. 

Svårigheten med att hitta personal gör att avdelningen öppnas med befintliga resurser.

– Det håller ett tag men det är inte hållbart långsiktigt. Det är den utmaningen vi har nu, att försöka skapa en stabilitet i verksamheten, säger Annika Hull Laine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på BUP i Växjö

Mer i ämnet