På platsen där olyckan skedde har Ölands djurpark nu byggt ett staket som kan fungera som skydd. Foto: Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket avslutar granskning om dödsolyckan på Ölands djurpark

Publicerad

Efter dödsolyckan på Ölands djurpark har arbetsmiljöverket kritiserat parken, och krävt förbättrad säkerhet. Nu skriver myndigheten att parken har kommit till rätta med bristerna.

Det var efter inspektioner som Arbetsmiljöverket kritiserade flera brister vid savannstallet, där den 58-årige gästarbetaren Fanica Gherasim stångades till döds.

Arbetsmiljöverket konstaterade bland annat att Fanica ”delvis saknade reträttväg” vid olyckan. SVT har tidigare också berättat att säkerhetsrutinen i stallet inte gick att följa – eftersom den som arbetade i stallet var tvungen att öppna dörren, gå runt den och ställa sig bakom dörren, för att sätta sig i säkerhet.

Myndigheten krävde att parken omarbetade skötselinstruktionerna, gjorde en ny riskbedömning och säkerställde att rutinerna följs. I beslut från till Arbetsmiljöverket framgår att dessa krav nu är uppfyllda – och att ärendet avslutas.

Fjärrstyrda boxar

I handlingarna framgår att de två elandantiloperna och en struts inte längre är kvar på parken. Ölands djurpark har också skapat reträttmöjligheter, skydd i hägnet, titthål i stallportarna och fjärrstyrd stängning av stallets boxar.

– Vi har byggt om anläggningen och säkerställt att det inte kan hända igen, har parkens driftschef Richard Berglund tidigare sagt till SVT.

En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott pågår fortfarande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av händelsen – på 60 sekunder. Foto: SVT/Google Earth

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet