”Det ser inte bra ut för branschen” säger Gustav Hector, delägare av Kafé Deluxe i Växjö. Årets största ”gå ut-dagen” ser ut att utebli vilket drabbar personalen och underleverantörer. Foto: SVT/Ricardo Garcia/Gorm Kallestad/NTB/TT

Lugnare hemvändarkväll väntas efter rådande restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Av tradition brukar juldagen vara den stora ”gå ut-dagen” och årets största hemvändarkväll, men i år väntas kvällen och natten bli lugnare än någonsin på grund av pandemin. Polisen i Kalmar rustar dock som vanligt med extra personal.

– Vi kommer att ha öppet till klockan tjugo på grund av alkoholförbudet, säger Gustav Hector, delägare av Café Deluxe i Växjö.

Personalen drabbas hårt

I vanliga fall jobbar ett 40-tal personer på restaurangen inför en hemvändarkväll. Ikväll är det bara ett fåtal som jobbar.

– Vi är kanske ett 10-tal personer som jobbar ikväll och vi förväntar oss inte något större besök egentligen. Men vi har öppet så att det finns någonstans att samlas, säger Gustav Hector.

Krögers i Kalmar stänger också klockan tjugo och förväntar sig inte heller någon större rusning.

– Det är inte så mycket kväll att prata om. Man får inte vara fyra i ett och samma sällskap och alkoholförbud gäller, det är drastiska beslut. Det är enorma kontraster jämfört med hur det var förra året och nu, säger Martin Bergvall, VD för Krögers.

Extra polispersonal

Polisen i Växjö tror det blir en lugn kväll, men i Kalmar rustar man med extra personal som vanligt.

– Vi kommer att ha extra poliser i alla kommuner även om det är restriktioner. Vi är laddade inför kvällen, säger Daniel Lundh, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.