På kommunhuset får nyanlända inte längre hjälp att etablera sig. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Flyktingmottagning stängs: ”Det fanns inget alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

”Hade det fortsatt så här en månad till, hade vi inte haft någon flyktingmottagning alls. Vi har inte haft något val,” förklarar sektionschef Robert Andersson krisen inom Hultsfreds flyktingmottagning.

Det är två dagar före julafton och många av fönstren i kommunhuset är redan släckta. Bara adventsljusstakarna lyser. Folk har börjat gå på julledighet.

Men på flyktingmottagningen fortsätter arbetet, om än i betydligt lugnare tempo nu kommunens krisnämnd dragit i nödstoppet och stängt flyktingmottagandet. Telefonerna har slutat ringa. Inga nybesök bokas. Äntligen ska handläggarna kunna hinna med sitt arbete, som det är tänkt.

Flyktingmottagning i Hultsfred

”Fanns inget alternativ”

– Det är beklagligt, men det fanns inget alternativ, säger Robert Andersson. För mig blev det tydligt att det inte skulle hålla länge till om det fortsatte som tidigare. Alternativen var att stänga nu eller vänta ett tag till. Då hade det slutat med att vi hade fått gå hem. Medarbetarna hade inte orkat längre.

Han är noga med att betona att de nyanlända som redan finns i systemet inte lämnas vind för våg. De kommer att få ha fortsatt kontakt med sina handläggare, som hjälper till med alla typer av kontakter som behövs för att människor med uppehållstillstånd ska komma in i samhället: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, skolan och bostäder.

– Människor med permanent uppehållstillstånd får flytta vart de vill. Många vill till Hultsfred, där de kanske har släkt och vänner. Men det är alla dessa nytillkommande som vi i kommunen inte har kraft och möjlighet att hjälpa längre.

Skylt på svenska, engelska och arabiska

Den som kommer till kommunkontoret möts nu av en skylt med samma text på svenska, engelska och arabiska: ”Flyktingmottagningen är tills vidare stängd. Du har möjlighet att lämna en ansökan. Alla blir kontaktade via brev.”

– Från och med tisdag nästa vecka kommer kyrkan och frivilligorganisationer att dela ut matkassar till behövande, säger Robert Andersson.

Hur länge kommer det här beslutet att gälla?

– Det gäller i sex månader. Vill vi att det ska fortsätta efter den perioden, måste det tas ett nytt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagning i Hultsfred

Mer i ämnet