Foto: TT

Därför stoppades knivrättegången: Åtalad skyller på kompisen

Uppdaterad
Publicerad

En åtalad 19-åring pekar ut en av sina kamrater, en 21-årig man, som den som höll i kniven. När det kom fram att 19-åringen företräds av 21-åringens tidigare advokat, i ett annat fall, drog rätten i nödbromsen.

I början av juni gick kompisgänget gemensamt för att titta på en brännbollsturnering i Ljungby. Kvällen slutade med bråk och att två 18-åringar knivskadades svårt. Nu är fem män åtalade för försök till dråp och den stora frågan är vem som höll i kniven.

Därför stoppades rättegången

Det var när två av de fem åtalade männen, en 19-åring och en 21-åring som båda har spenderat hela sommaren i häktet, möttes i tingsrätten som frågan om jäv oväntat väcktes under rättegångens första dag.

Genom sin advokat, Lars Brandel, pekade 19-åringen ut 21-åringen som den som hållit i kniven. Men Lars Brandel har tidigare företrätt 21-åringen i ett annat fall.

– Det fanns motstridiga intressen. Brandel skyller på den medåtalade som han tidigare försvarat. Den misstänkte känner ett sådant obehag av detta att det påverkade hans vilja att svara på frågor, förklarar åklagaren Jonny Philipsson.

– Detta var helt okänt för mig. Man kan tycka att man borde gjort detta känt långt tidigare.

En advokats främsta uppgift är att lojalt tillvarata sin klients intressen. När 21-åringen blev utpekad av sin tidigare advokat, upplevde han att det finns det en möjlighet att advokaten sitter på information som han fått i förtroende.

Då startar rättegången på nytt

Advokaten Lars Brandel har tidigare sagt till SVT att han tycker det är tråkigt att rättegången stoppas. Trots fadäsen tror åklagaren Jonny Philipsson att rättegången ska kunna fortgå utan förseningar.

– Vi får förvisso börja om, men jag har fått besked av tingsrätten att vi ska fortsätta på fredag som planerat.

Rättegången ska pågå till fredagen därpå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivbråket i Ljungby

Mer i ämnet