Foto: SVT

Långa fängelsestraff efter knivskärningen i Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de fem åtalade döms till fängelse efter knivskärningen mot två ungdomar i Ljungby under skolavslutningsveckan i juni.

Samtliga fem åtalade är i 20-årsåldern. En av dem döms till fängelse i sex år för försök till dråp och misshandel, en får fängelse i två år och sex månader för försök till dråp samtidigt som han frikänns från ett fall av försök till dråp.

Två personer får villkorlig dom respektive fängelse i sju månader för misshandel. En person döms till fängelse i tre månader för övergrepp i rättssak. De dömda personerna ska också betala totalt 151 000 respektive 155 000 kronor till de knivskurna eleverna.

Besviken över domen

Åklagaren Jonny Philipsson yrkade på fängelsestraff för samtliga åtalade men har ännu inte hunnit läsa igenom domen.

– Jag har precis fått in den. Jag kommer inte hinna läsa igenom den ordentligt förrän under nästa vecka.

Johan Bäckström är advokat och har företrätt mannen som döms till två år och sex månaders fängelse för försök till dråp. Han säger att domen är omfattande och att han inte hunnit analysera den fullt ut än.

– Jag har pratat med min klient och han är besviken på att tingsrätten dömer honom för försök till dråp med tanke på hur knapphändig bevisningen var.

Han kommer fortsätta diskussionerna med sin klient i nästa vecka och först då ta ställning till ett eventuellt överklagande.

Livshotande skador

Det var vid den årliga vinbrännbollsturnering som anordnades för avgångseleverna på Sunnerbogymnasiet i Ljungby som saker och ting urartade. Bråk uppstod och två elever knivskars.

Enligt domen ska de ha blivit skurna i ryggen, något som orsakat skador på både lungsäck och pulsådern. Den ena eleven blev dessutom knivskuren i magen, bröstet och ena armen. Tingsrätten konstaterar att brottet är grovt och hänsynslöst eftersom de skadade eleverna utsatts för livsfara och har angripits av flera gärningsmän samtidigt.

En av dem utsattes också för misshandel genom ett slag mot huvudet. En av dem fick skador som inledningsvis bedömdes som livshotande.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag såg när en fick kniven i sig, säger Anton Grönquist. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivbråket i Ljungby

Mer i ämnet