Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den farliga övergångsfållan i i Högsby orsakade en dödsolycka 2015. Skyltar och stängsel sattes upp av trafikverket efter olyckan. Under 2024 ska bommar sättas upp vid övergången. Foto: Niclas Wimmerberg

Åtta år efter tågolyckan – nu får den farliga övergången i Högsby bommar

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man omkom 2015 efter att ha blivit påkörd av ett tåg i Högsby, och bara häromdagen höll Barbro Svensson på att bli överkörd vid samma övergång. Nu har Trafikverket beslutat om att sätta dit bommar.

Johan Thornell bor intill järnvägen och använder ofta övergångsfållan.

– Det här tagit för lång tid. Det här borde man gjort direkt efter dödsolyckan, säger han.

Tågförare varnar

Efter dödsolyckan gjorde Trafikverket en del säkerhetsåtgärder; stängsel och varningsskyltar sattes upp. Trots det tvingas fortfarande tågförarna ideligen varna människor vid den farliga övergången.

– De tutar minst 3-4 gånger i veckan så man hör att det är någonting här, säger Johan Thornell.

Nära att bli påkörd

Barbro Svensson bor i villakvarteret intill den farliga övergångsfållan som används flitigt av fotgängare och cyklister för att nå den närliggande matbutiken. För bara ett par dag dagar sedan var olyckan nära. Var hon nära att råka illa ut när hon skulle passera.

– Man hör inte ljudet från signalen vid bommarna längre bort så jag var väldigt nära att bli överkörd, säger Barbro Svensson.

Bommar sätts upp

Under 2024 har trafikverket i sin åtgärdsplan planerat att sätta upp bommar vid övergångsfållan i Högsby.

– Det har tagit lite lång tid men det är jättebra att det händer, säger Barbro Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.