Skatteverket: ”Avstängde läkaren är utsatt för hot”

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare i Kalmar som misstänks för att bland annat ha lurat av en äldre kvinna på en villa värd 15 miljoner kronor, är utsatt för ett hot. Han har därför skyddad identitet sedan 2014.

– Skyddade personuppgifter får man bara om man utsatts för allvarligt hot, säger Ingegerd Widell på Skatteverket. Och uppgifterna måste styrkas med exempelvis en polisanmälan. Det räcker inte att man själv uppger att man hotats.

Vilken typ av hot handlar det om?

Läkare fick lyxvilla

– De uppgifterna är sekretessbelagda.

Skyddade personuppgifter omprövas regelbundet ungefär vartannat år. Det har också gjorts i det här fallet. Hotbilden fanns kvar, och läkaren har därför fortsatt skyddad identitet.

Fast anställd sedan 2013

Landstinget i Kalmar beslutade efter ett krismöte i fredags förra veckan att stoppa läkaren från att jobba med patienter tills dess att polisutredningen är klar. Läkaren har varit fast anställd som läkare i landstinget sedan 2013 och har också haft befattningar med utökat ansvar i olika perioder.

”Vi har fått in en anmälan”

Just nu är riksenheten för korruption i Stockholm inkopplad för att leda förundersökningen.

– Jag kan bekräfta att vi har fått in en anmälan och att vi gör en utredning, säger Åsa Elfving, gruppchef för nationella korruptionsenheten inom polisen. Fler uppgifter lämnar vi inte i det här läget.

SVT Nyheter Småland har sökt läkaren via hans arbetsgivare men han har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet