Avvisad familj tillbaka – hjälpt av företag

Uppdaterad
Publicerad

Den romska familjen Bajric avvisades från Hultsfred med sin svårt sjuke son. Men nu kan de komma tillbaka till Sverige då ett assistansföretag har ordnat med arbetstillstånd till pojkens pappa.

Det var för ett år sedan som Smålandsnytt uppmärksammade den romska familjen i Hultsfred. Den då fyraårige sonen David som lider av svår epilepsi och en svår cp-skada. Familjen hade fått sitt slutliga beslut om att de inte får stanna i Sverige och att sonen Davids sjukdom inte var skäl nog för att familjen skulle få uppehållstillstånd.

För ett halvår sedan tvingades de lämna landet. Men redan då hade företaget Plus-familljen engagerat sig i familjens öde och situation och tagit kontakt med jurister för att undersöka hur de kunde hjälpa familjen Bajric att få stanna.

”Bara måste hjälpa till”

– Efter att jag hade läst Migrationsverkets dom och tagit del av vad familjen varit med om så så kände jag bara att vi måste hjälpa till, säger David Söderlund som är vd för Plusfamiljen.

– Det är obegripligt för mig hur vi kan behandla människor på det sättet, säger han.

Startade insamling

Så vad företaget har gjort är att de startade en insamling för att samla in pengar till familjen så att de kunde hållas gömda ett halvår i Bosnien.

– Jag tog hjälp av vår advokatbyrå och frågade dem vad jag skulle kunna göra för familjen. Det enda rådet jag fick var att se till att skapa ett jobb som passar för familjen.

Arbetstillstånd i två år

Och det är gjort nu. Pappan till den handikappade pojken har fått ett jobb som vägledare i assistansföretaget. Ett jobb som är skapat för honom och som han också tackat ja till. Och alldeles nyligen beviljades familjen tillstånd att komma tillbaka tilll Sverige och Vimmerby i Småland. Arbetstillståndet gäller i två år.

– Men jag har alla planer i världen på att behålla Hasan Bajric som medarbetare längre än två år, säger David Söderlund.

På onsdag landar familjen Bajric på Arlanda efter ett halvår i Bosnien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Familjen Bajric

Mer i ämnet