Foto: Christine Olsson/TT

Beordrade extrapass på BB kan bli verklighet till helgen

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskorna på lasarettet i Växjö vill ha 5000 kronor i löneförhöjning för att ta extrapass i sommar, något som ledningen sagt nej till.

Men redan till helgen kan barnmorskorna beordras att ta extrapass. Något som Vårdförbundet Kronoberg är kritiskt till.

– Det är klart att de kan beordra in personal men det är inget smart eller tryggt sätt på att hålla verksamheten igång. Det finns inga garantier på att få tag på någon att beordra, säger Anna Seiborg Kidell som är avdelningschef på Vårdförbundet i Kronoberg.

Som vi tidigare rapporterat är 200 arbetspass på förlossningen i Växjö obemannade inför sommaren.

Krisen på BB i Växjö

”Patientsäkerheten hotad”

Situationen har fått barnmorskorna att kräva en löneförhöjning med 5.000 kronor. Men det sa ledningen nej till, istället vill de att barnmorskor kan beordras in att ta extrapass.

Men Vårdförbundet är kritisk och pekar på att det i slutändan kan hota patientsäkerheten eftersom det finns risk att utarbetad personal beordras in.

– Patienternas behov måste ju få styra verksamheten och hur vi bemannar den, säger Anna Seiborg Kidell.

”Ingen anledning till oro”

Annika Hull Laine är chef för barn och kvinnocentrum i Växjö. Hon menar att det finns ingen anledning till oro för de som söker sig till BB eller förlossningens verksamhet.

– Vi ska leverera en god vård till kronobergarna. Min högsta önskan är att vi från ledningshåll kan hitta en lösning tillsammans med barnmorskorna. Men i nuläget kan jag inte säga hur vi ska nå en sådan lösning, säger Annika Hull Laine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet