Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Christian Blomkvist och Magnus Munge – verksamhetschef läkemedelsenheten i region Kronoberg. Foto: SVT, region Kalmar, privat.

Besked: Då kan Kronoberg vaccinera allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

I april kan den breda allmänheten i Kronoberg börja vaccineras – om allt går enligt plan – det meddelade regionen under fredagens presskonferens om coronaläget. Fas 4 inkluderar cirka 110 000 kronobergare.

Den 27 december vaccinerades den allra första Kronobergsbon och därmed var covidvaccinationen av fas 1 igång. Fas 4 är den breda allmänheten – övriga vuxna som inte tillhör någon riskgrupp – och regionen hoppas att man ska kunna dra igång vaccineringen av dem i april. Allt hänger på om vaccinleverenserna kommer som de ska.

Regionens plan

Fas 1 -  Vaccineras just nu.

Personer som bor på särskilt boende eller har hemtjänst, samt personal som arbetar med dessa människor. Den prioriterade sjukhuspersonalen, som exempelvis personal på IVA, akuten och ambulansen börjar vaccineras nästa vecka. Det finns 200 doser av Modernas vaccin som är avsatta för dem. Under nästa vecka kommer även en del av de som redan fått vaccinet att få sin andra dos.

Fas 2 -  Ska vaccineras i mitten på februari.

De som är 70 år eller äldre. Det äldsta ska få vaccin först. I fas 2 ingår också vuxna som får insatser enligt LSS och assistansersättning samt övrig personal inom vård och omsorg.

Huvuddelen av dessa ska vaccineras inom primärvården på vårdcentralerna. Under fredagseftermiddagen hade regionen ett möte angående hur man ska dela upp åldersgrupperna.

Fas 3 – Ska förhoppningsvis komma igång parallellt med fas 2.

De som är mellan 18-69 år och tillhör riskgrupp. Just nu pågår ett nationellt arbete med att definiera vilka riskgrupper som innefattas. Ungefär 4000 personer i länet ingår i fas 3.

Fas 4 - Ska vaccineras i april.

De övriga vuxna som inte tillhör en riskgrupp. För fas 4 har regionen som mål att ta hjälp av externa vaccinatörer. Här berörs ungefär 110 000 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet