Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erlandsson (S) tycker att de har följt löftet om att respektera folkomröstningen. I klippet svarar han på varför. Foto: SVT

Beslutet: Särskilda boendet i Misterhult återöppnas inte

Uppdaterad
Publicerad

En två år lång följetång närmar sig sitt slut. Under tisdagen fattade kommunstyrelsen i Oskarshamn beslutet att det särskilda boendet Ängsbacken i Misterhult förblir stängt. Trots att politikerna lovat att följa resultatet i folkomröstningen som hölls.

Den sjätte november 2021 hölls en folkomröstning om att återöppna de två äldreboenden som lagts ned i Misterhult. En omröstning som återöppna-sidan vann.

Idag, nästan två år senare är ett boende återöppnat, gamla Charlottagården, men Ängsbacken beslutade kommunstyrelsen alltså att hålla stängt.

– Det är inte lämpligt för vare sig de som ska bo där eller ur arbetsmiljösynpunkt att återöppna det här boendet, säger kommunstyrelsens ordförande, Andreas Erlandsson (S).

I klippet berättar Andreas Erlandsson (S) om hur han ser på turerna och varför folkomröstningen inte hedrades.

Intresseorganisation har kämpat

Intresseorganisationen Misterhultsborna har sedan det ursprungliga beslutet om nedläggningen av boendena kämpat för ett återöppnande. De tar emot beslutet från kommunstyrelsen med besvikelse.

– Jag är inte direkt förvånad, men oerhört besviken just med tanke på folkomröstningen. Det är ett svek mot folket, säger Eva Holm.

Kritisk opposition

Centerpartiet i Oskarshamn har också reagerat negativt på att Socialdemokraterna och Moderaterna ihop med Sverigedemokraterna valt att riva upp kommunfullmäktiges beslut om att följa folkomröstningen.

– Det är ett svek som saknar motstycke, säger gruppledare Magnus Larsson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.