I klippet kan du se biskopens kritik mot pandemilagen. Foto: Cecilia Broke/SVT

Biskopen om pandemilagen: ”Det är en sekulär logik”

Uppdaterad
Publicerad

I kyrkor gäller regeln om max åtta besökare. Men i butiker, på gym och på museum får en besökare per tio kvadratmeter vistas. Från kyrkan riktas nu kritik mot pandemilagen. 

— Det är en sekulär logik, säger biskopen i Växjö stift, Fredrik Modéus. 

I mars trotsade prästen i Göteryd – Karl-Henrik Wallerstein – ordningslagen då han släppte in fler personer på gudstjänsten än vad som är tillåtet. Prästen motiverade sitt beslut med att han avgett ett prästlöfte, och att religionsfriheten är en grundlag. Det har väckt frågan om pandemilagen strider mot religionsfriheten.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

—  När lagen gjordes önskar jag att man tänkt på att hälsobegreppet är ganska brett, men ur ett teologiskt perspektiv finns det anledning att lita på att de som stiftar lagar är kloka, säger biskop Fredrik Modéus. 

Vad hade du själv gjort om du ställts inför dilemmat som prästen i Göteryd? 

— Jag hade följt lagen och verkat för att regelverket ändras, säger Fredrik Modéus och tillägger:

— Det viktiga är att följa lagen men även att försöka påverka beslutsfattare så att vi får ett annat regelverk.

Kvadratmetersregeln

Biskopen har även skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter om hur kyrkan särbehandlas i jämförelse med kulturlivet och handeln.

— Det finns en stor frustration hos människor som brukar fira gudstjänst.

Nu hoppas biskopen på att lagen ändras. Förhoppningen är att religiösa byggnader ska omfattas av samma kvadratmetersregel som museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet