Biskop Fredrik Modéus Foto: Svenska kyrkan

Biskopen: ”Jag hoppas höra såväl kyrkklockor som böneutrop i vår stad”

Uppdaterad
Publicerad

Biskop Fredrik Modéus välkomnar Växjö muslimska förenings ansökan om böneutrop: ”Rätten att uttrycka sin tro är grundläggande i en demokrati.”

Växjö stifts biskop, Fredrik Modéus,  säger att han välkomnar Stiftelsen Växjö muslimers önskan om att få arrangera böneutrop tre minuter före fredagsbönen.

– Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och det är naturligt att olika trosuppfattningar lever sida vid sida med varandra, säger han.

Böneutrop i Växjö

Accepterar att andra har en annan tro

– Jag ser inga bekymmer med deras ansökan och jag tycker att vi ska sätta oss in i alternativet – att muslimer inte skulle ha rätt att utöva sin tro – en sådan tanke strider mot alla grundläggande principer i en demokrati.

Han säger att han för egen del har sina djupa rötter i den kristna tron och traditionen, men att han också accepterar att andra människor har en annan tro.

På sin Facebooksida skriver han att en av Växjö stifts framtidsbilder lyder: I Växjö stift möter vi människor med annan tro respektfullt.

– Jag välkomnar därför ansökan om böneutrop och hoppas höra såväl kyrkklockor som böneutrop i vår stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet