Foto: Arkiv

Kritikstorm mot biskopens uttalande om böneutrop

Uppdaterad
Publicerad

Biskop Fredrik Modéus positiva uttalande om böneutop i Växjö möttes av en hagelskur av könsord och svordomar. Istället för att ta emot anonyma kommentarer välkomnar han eftertänksamma samtal ansikte mot ansikte.

Att Stiftelsen Växjö muslimer ansökt om böneutrop från moskén på Araby välkomnades av biskop Fredrik Modéus, som i ett Facebookinlägg skrev att han ”hoppas höra såväl kyrkklockor som böneutrop i vår stad”.

Men inlägget blev snart en plattform för hatiska kommentarer, och biskopen beslutade att ta bort sitt inlägg.

Böneutrop i Växjö

– Tonen blev så hård att det inte lönade sig till en fortsatt dialog. När personer bara vräker ur sig könsord och svordomar är samtalet svårt, säger Fredrik Modéus.

”Väcker starka känslor”

Biskopen menar att islam är ett ämne som generellt väcker starka känslor. Men bland kommentarerna tycks finnas en missuppfattning om att alla som utövar islam skulle vara extremister.

– Det är ju självklart för mig att tänka att det finns kloka och balanserade utövare i alla religioner, och att det finns fanatiker i alla sammanhang, säger han.

– Jag tror att många av de som uttalar sig bär på en rätt stor rädsla för det som är obekant. Den rädslan respekterar jag men tror inte att vägen framåt är att hindra andra från att utöva sin religion.

Välkomnar samtal

Istället för att ta emot anonyma kommentarer, som enligt Fredrik Modéus varit både hotfulla, aggressiva och vulgära, välkomnar han eftertänksamma prövande samtal ansikte mot ansikte.

– Vi behöver mötas, se varandra i ögonen, lyssna till varandra och samexistera – vilket är det den här frågan i grunden handlar om, säger Fredrik Modéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet