Foto: Helmuth Petersson

Kraftig brand i Kalmar i natt – troligen anlagd

Uppdaterad
Publicerad

Det brann kraftigt i Berga centrum i Kalmar natten till onsdag. Larmet om branden kom vid två-tiden och den var under kontroll först flera timmar senare. Enligt polisen kan branden vara anlagd.

Det började brinna i en byggnad och branden spred sig sen till intilliggande lokaler, enligt uppgifter från räddningstjänsten. Polisen uppger att branden kan vara anlagd.

– Vi har indikationer som tyder på att det kan vara så, men mer än så kan jag inte säga, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Händelsen rubriceras som grov mordbrand. Platsen är avspärrad men polisen kan inte göra någon teknisk undersökning förrän platsen svalnat.

Polisen har indikationer på att branden kan ha varit anlagd. Foto: SVT

Ingen spridningsrisk

Det tog flera timmar innan branden var under kontroll.

– Den är inte helt under kontroll men branden är begränsad så att det inte finns någon spridningsrisk, säger Monica Carlström på trygghets- och larmcentralen i Kalmar vid femtiden på morgonen..

I byggnaden ska det enligt uppgifter finnas butiker, apotek och spelbutiker. Inga människor har skadats.

– De ringde från vårdboendet intill och sa att de såg lågor och kände röklukt, när vi kom till platsen var det mycket rök som kom ut från vinden, säger Thomas Johnsson, räddningsledare på platsen.

”Kritiskt läge länge”

Under morgonen och förmiddagen kommer eftersläckningen pågå.

– Vi ska göra eftersläckning från höjdfordon med vattenkanon. Det var väldigt stor risk att byggnaden som brann förra gången skulle brinna ner igen, det var kritiskt länge men vi klarade det, säger Thomas Johnsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Berga centrum

Mer i ämnet