Brandmän i Ljungby hårdtränar i rökdykardräkt

Publicerad

Räddningstjänsten i Ljungby har laddat upp en video på sociala medier där de utför så kallade burpees i full brandmannamundering. Syftet är att samla in pengar till kampen mot cancer – och nu utmanas fler brandmän att göra samma sak.

– Som brandmän är vi exponerade för cancerframkallande partiklar, säger Malin Fridlund från Räddningstjänsten i Ljungby.

Ett företag som tillverkar andningsutrustning ligger bakom kampanjen Burpees for cancer. Utmaningen går ut på att göra så många burpees som möjligt inom loppet av en minut och vänder sig till brandkårer över hela världen. För varje video som laddas upp skänker företaget 20 pund (cirka 240kronor) till Världshälsoorganisationen (WHOs) cancerforskning.

Hur är det att göra burpees i en rökdykardräkt?

– Det blir väldigt jobbigt efter ett tag. Hade vi varit uppvärmda hade vi kunnat göra fler, säger Malin Fridlund och skrattar.

– Men det viktiga är att man gör det och att det ger pengar till cancerforskningen, tillägger hon.

Utmanar andra

Brandmännen i Ljungby gick dessutom ett steg längre och donerade 10 kronor av sina egna pengar för varje utförd burpee – sammanlagt 860 kronor.

Nu har man utmanat resten av brandstationerna i Kronoberg att också göra burpees mot cancer.

Cancer bland brandmän

Visa

Det finns i dagsläget ingen enhetlig bild av huruvida brandmän drabbas av cancer oftare än andra människor. Undersökningar från olika delar av världen ger skiftande och ibland motstridiga resultat.

De spretande resultaten kan bland annat förklaras av att undersökningarna genomförts under olika tidsperioder i olika länder och med brandmän som använt varierande skyddsutrustning.

Forskarna är dock överens om att brandmän utsätts för många cancerogena ämnen och att det är viktigt att de skyddar sig så mycket som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungby

Mer i ämnet